WORLD OF WARCRAFT: DRAGONFLIGHT

0 0
Read Time:5 Minute, 24 Second

Čudno je igrati verziju World of Warcrafta koja poštuje zakone fizike. Moj zmaj se spušta niz snježne vrhove Azure Span; polako gradi trenje dok Azeroth izgleda da nestaje s moje periferije. Povlačim upravljače, zmaj posluša, i odjednom letimo preko otoka sa brzinama koje do sada nisu bile moguće u ovom starom MMO-u. Niti jedan grifon ili hipogrif, niti let putem, zeppelin ili ratni brod ne mogu se mjeriti s slobodom kretanja koju igračima pruža deveta WoW ekspanzija, Dragonflight. Umjesto da je to skup pokusa ili gomila novih raidova i sjajnijeg loota, Dragonflight se pozicionira kao nešto poput nove osnove za vrlo staru igru. U svom fikcijskom dijelu i infrastrukturi, ekspanzija predstavlja blago slijetanje za nove igrače.

Za Dragonflight, Blizzard se mnogo posvetio preuređivanju zastarjelih, atrofirajućih sustava, dok je istovremeno osvežio neke od igraćih mehanika koji su ostali zapušteni od 2004. godine. Bilo je uzbudljivijih poglavlja u životnom ciklusu World of Warcrafta. Nećete pronaći čistu, bijelu vrhunsku popularnost opsade Icecrowna na horizontu ovdje, ali možda ćete pronaći nešto još bolje: iskreno uživanje u najboljem proizvodu Blizzarda nakon dužeg razdoblja u divljini.

Posljednja ekspanzija u kronologiji WoW-a odvela nas je u Shadowlands, planinu mrtvih koja se u loreu igre gotovo i ne spominje, dominirana skupinom novih likova koji nisu imali ništa od živosti ili karizme. (Gledam te, Zovaal.) Dragon Isles, koji služe kao postavka za Dragonflight, predstavljaju značajan povratak u jarku visoku fantaziju. Međutim, Blizzard ne mijenja postavljena pravila iz doba Warcraft 3 samo da bi dobio ciničan udarac nostalgičnosti (hvala bogu da nema znakova Arthasa, barem do sada). Umjesto toga, nakon značajnog pomaka u vremenu u okviru cjelokupne WoW kronologije, Alliance i Horde su se smirili i zajednički istražuju zemlju predaka besmrtnih zmajčadi koja nisu bila važna u loreu Azerotha već neko vrijeme. Gdje su Shadowlands bili zagušeni ozbiljnim sivim i stranim plavim tonovima, Dragon Isles su čista ekscesna tehnička boja. Tropska, neokaljana intenzitet prožima zemlju; to je pješčana zemlja s mrljama razlivene lave, zrelim šumama zelenila i luminescentnim tundrama. Blizzard jasno želi ponovno uspostaviti dječju Tolkeinovsku sublimnost prazne mape i skrivenog blaga – zmajeva i svih njihovih blaga – umjesto, recimo, visoko-konceptnog kalupa raja i pakla.

Glavna nova značajka je prva kombinacija rase / klase u WoW-u. Dracthyri su predstavljeni kao drevna rasa humanoidnih zmajolika (koji, ako budemo iskreni, imaju jasnu fursona sklonost) koji su probuđeni zajedno sa otkrićem Dragon Islesa. Oni mogu igrati samo jednu klasu – Evokera – koji se mogu odlučiti između builda za liječenje ili DPS, ovisno o tome gdje smjestite svoje talente. Kao što ime sugerira, Evokeri pozivaju na primalnu energiju svoje gnijezdo kako bi isporučili velike količine šteta, s sposobnostima često posuđenim iz svim poznatim zmajskim bitkama koje smo proživjeli u povijesti Warcrafta. (Na primjer, ako sebe smatrate kastrom, imat ćete pristup devastirajućem Deep Breathu, koji je uništio bezbroj raid grupa u Onyxia’s Lair mnogo godina ranije.) Evoker ne mijenja osnovno način rada borbe u WoW-u, ali sposobnosti koje se pojavljuju na vašoj alatnoj traci ipak malo više povećavaju agenciju igrača od, recimo, Arms Warriora kojeg trenutno vozim na Wrath of the Lich King classic serverima.

Ovo je ono što želim reći: Nekoliko čarolija u Evokerovom oružju mora se nakupiti i pušteno u pravo vrijeme za maksimalnu štetu, kao da se povlači luk i strela u Tomb Raideru. Što to znači za vas i mene, moramo biti precizni. Naši vatreni kugli ne upućuju se automatski na naše mete kao rakete koje traže toplinsku energiju, a naši Deep Breathovi moraju biti slikani uz uski put da bi bili učinkoviti. Napokon, neke od razmatranja koja su bila isključiva za PvP modove u Warcraftu – pozicioniranje, koordinacija oka i ruke – naglašavaju se u iskustvu leveliranja igre. Dugo sam spamao makro naredbe i aktivirao procese u Azerothu, pa je čak i najmanji trag raznolikosti na mojoj alatnoj traci bio poput pravog revolucionarnog čina.

Kosti WoW-a su napravljene od spora automatskog napada i bacanja kockica, ali u Dragonflightu Blizzard je pokazao da su pronašli malo više prostora za manevriranje u tim ograničenjima – način da nas održe aktivnima tijekom naših najnovijih dnevnih zadataka.

Nema boljeg primjera te naglase od novootkrivene vještine jahanja zmaja (otvara se u novom prozoru), koja je tako radikalno drugačija od drugih zmajskih zadovoljstava u WoW-u da je gotovo kao usporedba Ferraria 911 s Modelom T. Protodrake kojeg vaš lik dobije u The Waking Shoresu dolazi s vlastitom prilagođenom alatnom trakom; jedan gumb ga pokreće da krene u nadzemni let, dok drugi vuče prema nebu, sposoban da se penje na brdo u trenu. Leteće bića koja smo pilotirali u prošlosti kretala su se po svijetu kao helikopteri, neumorno ploveći dok smo čekali našu sljedeću mitološku dungeone. U Dragonflightu nitko nema tu luksuzu. Ako se zapnete u zraku, vaš zmaj polako gubi brzinu prije nego što se spirala nazad na zemlju. Dakle, da biste stvarno uspjeli kao majstor zmaja, morate uzeti neke od principa igranja koje ste naučili u Forza Horizonu. WoW nas traži da budemo spretni s mišem. Nisam mislio da ću ikad vidjeti taj dan.

Blizzard je u World of Warcraft vratio tradicionalno stablo talenta, što je dobrodošla promjena nakon jednostavne trokrake sheme koja je uvedena u Mists of Pandaria. Osjeća se dobro početi raziniti i staviti točku u matricu, kao otvorenu difuziju ideja između Classic i retaila, što se nadam da će se nastaviti u budućnosti. Također nam je dao obnovljeni mini-mapu i potpuno prilagodljive akcijske okvire, što mnogo koristi od modova koje su ljudi koristili za poboljšanje WoW klijenta od samog početka. Blizzard je također potpuno preradio svoju zanimanja od početka, što možda predstavlja najduže preuređivanje u povijesti igre. Ciklus dosadne rutine klikanja na žilu rude i skupljanja loota više ne postoji. Sada, ako se bavite rudarstvom, kožarenjem ili pravljenjem ljekovitih napitaka, morat ćete se kretati kroz brojne statističke usjeke, poput “inspiracije” ili “multicrafta”, koji će utjecati na vaše prinose. Tablica također sadrži specifične staze specijalizacije, pragove talenta i, najbolje od svega, opremu koja je specifična za zanimanja, što omogućuje mnogo više kreativnosti i nijansiranosti od jednostavnog grindanja do vještine u današnjim danima. Jedna od prvih stvari koje sam učinio s mojim kovačem Dracthyrom bila je izrada boljeg čekića za moj štok, što je automatski bio opremljen u svojem vlastitom beskrajnom tabu kad god sam želio raditi. Ovo se dobro uklapa s novim sustavom radnih narudžbi WoW-a, koji omogućuje igračima da navedu što god žele da se izrade i da stave sredstva za to. Prvi put u više od desetljeća stvarno sam uzbuđen da izvučem neke vještine u Azerothu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Author